چه مواقعی به زوجه اجرت المثل ایام زوجیت تعلق میگیرد؟ آیا از زمان انعقاد عقد نکاح ، به زوجه اجرت المثل تعلق میگیرد ؟ برای عدم تعلق پرداخت اجرت المثل به زوجه به چه مواردی استناد کنیم؟ اگر اجرت المثل ایام زوجیت را پرداخت نکنیم ، چه میشود؟ اجرت المثل ایامزوجیت برچه مبنایی پرداخت میگردد ؟ آیا زوجه میتواند همزمان بادرخواست طلاق اجرت المثل خود را نیز مطالبه کند؟ آیا زوجه برای مطالبه اجرت المثل نیاز به وکیل دارد ؟ آیا زوج در دفاع از دعوای مطالبه اجرت المثل زوجه نیاز به وکیل دارد ؟
چه مواقعی به زوجه اجرت المثل ایام زوجیت تعلق میگیرد؟ مطابق قانون ، چنانچه زوجه ،کارهایی را که شرعاً برعهده ی وینبوده و عرفاً برای آن کاراجرت المثل باشد ، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام شده را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید. لذا زوجه بابت کارهایی میتواند از زوج مطالبه اجرت المثل نماید که ؛ آن عمل، اولاً شرعاً بر عهده ی زوجه نباشد ،ثانیاً عرفاً آن کار دارای اجرت باشد ، ثالثاً زوجه به دستور زوج و به قصد اینکه آن امور را به قصد عدم تبرع انجام داده باشد .
آیا از زمان انعقاد عقد نکاح ، به زوجه اجرت المثل تعلق میگیرد ؟ اجرت المثل ایامزوجیت از آثار عقدنکاح است ، لذا از تاریخ عقدنکاح زوجه میتواند با اثبات موارد مصرح ، بابت کارهایی که برای زوج انجام داده است مطالبه ی اجرت المثل کند .
برای عدم تعلق پرداخت اجرت المثل به زوجه به چه مواردی استناد کنیم؟ چنانچه وکیل زوج هستید ، علاوه برسایر دفاعیات میتوانید به غلبه ظاهر (تبرعی بودن کارهای زوجه در عرف جامعه ی ایرانی ) براصل (عدم تبرع )جهت دفاع استناد نمایید. اگر اجرت المثل ایام زوجیت را پرداخت نکنیم ، چه میشود؟ اجرت المثل ایام زوجیت ، مانند سایردیون ناشی از عقد نکاح همچون مهریه ، در فرض محکومیت زوج به پرداخت ،قابلیت صدور اجراییه وتوقیف اموال ،و نیز امکان جلب در صورت عدم پرداخت و ایسار بودن زوج ، را دارد .
اجرت المثل ایامزوجیت برچه مبنایی پرداخت میگردد ؟ دادگاه تعیین میزان اجرت المثل زوجه را به کارشناس دادگستری در رشته ی مربوطه ارجاع داده و میزان آن با توجه به کارهایی که زوجه انجام داده است محاسبه میگردد.
آیا زوجه میتواند همزمان بادرخواست طلاق اجرت المثل خود را نیز مطالبه کند؟ مطالبه حقوق مالی ناشی از عقدنکاح از جمله اجرت المثل ایام زوجیت با تقاضای صدورحکم طلاق منافاتی ندارد.
نظریه مشورتی در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت ؛ مطابق نظریه شماره ۷/۸۰۷- ۱۳۹۱/۰۴/۱۳ ا.ح.ق هرچندبرابر مواد ۳۳۶ م ۳۳۷ ق. م اصل بر عدم تبرعی بودن عمل اشخاص است ولی مستفاد از تبصره ی ذیل ماده ی ۳۳۶ همان قانون و تبصره ۶ ماده قانون اصلاح مقررات طلاق مصوب۷۱ چون در زمان ما عادتاً زوجه در زندگیمشترک با قصد اخذاجرت نسبت به انجام امور منزل اقدام نمی نماید لذا درهنگام فقد دلیل و اماره بر اثبات ادعای طرفین ظاهر حال ،دلالت بر مجانی بودن امور انجام شده دارد و به همین دلیل است که در مقررات اخیرالذکرباید غیرتبرعی بودن اعمال زوجه بردادگاه اثبات شود و این امر به دلیل غلبه ظاهربر اصل است ، در نتیجه باراثبات خلاف آن به عهده مدعی است که خلاف ظاهر ادعا مینماید و اثبات آن با انجام تحقیقات و استماع شهادت شهود و اظهارات طرفین و اعضای خانواده وامثال آن صورت میگیرد.
اگر قصد دفاع از زوج را در پرونده اجرت المثل ایام زوجیت را به عنوان وکیل دارید ، نظریه مشورتی فوق راهگشا میباشد. ایا زوجه برای طرح دعوی و یا زوج برای دفاع در دعوای اجرت المثل ایام زوجیت نیاز به وکیل دادگستری دارد ؟ به جهت تخصصی بودن حقوق اشخاص و اهمیت حفظ آن ، استفاده از خدمات وکلای دادگستری در این پرونده نیز توصیه میگردد . نمونه رای دادگاه در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت که به نفع زوج اصدار گردیده است .