چاپ کردن این صفحه

اجرت المثل ایام زوجیت

نوشته شده توسط  ادمین سایت بهمن 13, 1400

اجرت المثل ایام زوجیت

مطابق تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً به عهده ی وی نبوده و عرفاً برای آن کار اجرت المثل تعلق می گیرد، به دستور زوج و با عدم قصد تبرّع انجام داده باشد واین امر بر دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم مینماید.

سوال از وکیل:رویه محاکم در برخورد با دعوای اجرت المثل ایام‌زوجیت چیست؟

پاسخ وکیل:بر خلاف صراحت ماده فوق در رویه محاکم با آرای متفاوتی مواجه می شویم که قاضی محترم دادگاه چنین استدلال نموده اند که قرائن و اماره در زندگی مشترک زوجین ، حاکی از این است که زوجه از روی مهر و عطوفت و تبرعا به انجام امور منزل و زندگی مشترک اقدام میکند فلذا بر مبنای اماره تبرعی بودن این اقدامات زوجه را مستحق اجرت المثل نداسته اند .
هر چند در این خصوص نظریات موافق با تعلق اجرت المثل با این استدلال که اصل حرمت اعمال انسان و اصل عدم تبرع و برخورداری زنان از حقوق مالی در مقابل اقداماتی که زن نسبت به آن ها وظایفی ندارد ، زن را مستحق اجرت المثل می دانند.
و البته مخالفان با تعلق اجرت المثل به زوجه چنین استدلال نموده اند که زن از شی یا ابزار بودن خارج است و پرداخت اجرت المثل به زن ،دون شان به عنوان همسر و یا مادر خانواده می باشد و موجب تنزل جایگاهش تا حد یک پیش خدمت میگردد .
هم چنین آنها به عرف حاکم که عمدتا از قصد تبرع زنان در انجام امور منزل حکایت دارد، اشاره می نمایند .

سوال از وکیل:آیا امکان توقیف اموال همسر قبل از تعیین میزان اجرت المثل وجود دارد ؟

پاسخ وکیل:این امکان برای هر ذی حق وجود دارد قبل از صدور حکم اموال مدعی علیه را از طریق تامین خواسته و یا دستور موقت توقیف نماید تا موجبات اجرای بعدی حکم فراهم گردد .
به عبارتی دیگر شما می توانید قبل از صدور حکم اموال طرف مقابلتان را توقیف نمایید تا در صورتیکه که حکم به نفع شما اصدار گردید از محل مال توقیف شده ، نسبت به وصول محکوم به اقدام نمایید .
اما لازم است بدانید در دعوای مطالبه اجرت المثل قبل از تعیین میزان اجرت المثل متعلق به زوجه امکان صدور قرار تامین خواسته و توقیف مال زوج وجود ندارد ، چرا که در قرارتامین خواسته ، خواسته می بایست معلوم باشد و تا قبل از اعلام میزان اجرت المثل متعلق به زوجه توسط کارشناس مربوطه، امکان توقیف اموال زوج وجود ندارد .

علی ایحال چنانچه به عنوان زوجه قصد مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت خود را از طریق وکیل دادگستری و یا اقدام به صورت شخصی را دارید می بایست نسبت به اثبات موارد ذیل وفق تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی اقدام بفرمایید.
۱- انجام کارها شرعا به عهده زوجه نباشد
۲- به دستور زوج انجام کارها به زوجه محول گردیده باشد
۳- زوجه با قصد عدم تبرع آن کارها را انجام دهد.
و اثبات این امور بر عهده زوجه می باشد .

در چنین موارد حقوقی،علی الخصوص پرونده های طلاق،مهریه، نفقه ، اجرت المثل و…..پیشنهاد ما این است که از وکلای با سابقه و توانمند استفاده کنید تا حقوقتان مورد تضییع قرار نگیرد.

تماس با ما