چاپ کردن این صفحه

جرم توهین چیست و چه مجازاتی دارد

نوشته شده توسط  ادمین سایت بهمن 17, 1400

۱- جرم توهین چیست و چه مجازاتی دارد ؟

جرم توهین یکی‌از جرایم علیه حیثیت معنوی اشخاص محسوب می شود .توهین عبارت است از هر رفتاری اعم از گفتار ، نوشتار، اشاره و یا فعل به نحوی که موجب خوار و خفیف کردن حیثیت افراد گردد.

هر چند توهین کردن از لحاظ قانون مجازات اسلامی ایران جرم تلقی و مرتکب مستحق مجازات دانسته شده است، خداوند نیزدر قران کریم نیز عمل هرزه زبانان را مذمت فرموده اند.
۲-توهین به چند نوع تقسیم می شود؟

توهین به دو نوع تقسیم میشود .
توهین ساده که مطابق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ ،مجازات شلاق تا۷۴ ضربه و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی برای آن در نظر گرفته شده است و توهین مشدد که به اعتبار مقام و شخصیت مخاطب طرف اهانت مجازات آن تشدید میگردد.

برای مثال اگر شخصی به مقام معظم رهبری اهانت کند به شش ماه تا دو سال حبس محکوم میگردد.

سوال از وکیل: آیا به پا نخاستن توسط کارمند اداره ای با ورود مافوق خود توهین تلقی میگردد؟

پاسخ وکیل: خیر جرم توهین با فعل مثبت محقق میگردد حتی اگر ترک فعل ( در سوال به پا نخاستن کارمند ) با قصد تحقیر صورت گیرد جرم توهین به وقوع نمی پیوندد.

هر چند در این زمینه نظریات مخالف به ویژه در خصوص مقامات و مامورین دولتی وجود دارد ، که به موجب این نظریه توهین به مقامات دولتی به وسیله فعل و ترک فعل قابل تحقق است .
علی ایحال در صورتی که متهم به جرم توهین از طریق ترک فعل می باشید، به اصل تفسیر به نفع متهم و اصل تفسیر مضیق قوانین کیفری استناد نموده و تحقق جرم توهین از طریق ترک فعل را مردود اعلام بفرمایید.

سوال از وکیل : چه ملاکی برای محقق دانستن جرم توهین وجود دارد ؟

پاسخ وکیل : ملاک وهن آور بودن رفتار عرف می باشد، به طور مثال اگر دانشجویی به استاد خود در قبال سوال استاد مبنی بر اینکه چرا درس را مطالعه ننموده ، پاسخ بدهد دلم‌نمیخواهد ، مرتکب جرم توهین به حساب نمی آید، به دلیل اینکه عرف این رفتار را صرفاخلاف ادب می داند نه آنکه انقدر آن را مذموم و ناپسند بدانند که دانشجو را مستحق شلاق و یا جزای نقدی بدانند.

سوال از وکیل : اگر‌شخصی نمادهای فرهنگی یک قومیت یا گروهی را مورد توهین و هتک حرمت قرار بدهد تحت چه عنوانی میتواند مورد پیگیرد قرار بگیرد؟

پاسخ وکیل: مطابق ماده ۴۹۹ و۵۰۰مکرر کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی در سال ۹۹ قانونی تصویب شد و به موجب آن توهین به قومیت ها مطابق ماده ۴۹۹جرم خاص تلقی شد که متن آن جهت اطلاع عموم در ادامه درج میگردد.

✅تصویب دو ماده جدید برای الحاق به قانون مجازات اسلامی

?نمایندگان مجلس ایرادات شورای نگهبان در طرح الحاق دو ماده به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (مواد ۴۹۹ مکرر و ۵۰۰ مکرر) را رفع و تصویب کردند.

?متنی که به‌عنوان ماده ۴۹۹ مکرر قانون مجازات اسلامی تصویب شد به شرح زیر است:

۴۹۹ مکرر- هرکس با قصد ایجاد تفرقه یا خشونت یا تنش در جامعه و یا با علم به وقوع آن به قومیت های ایرانی توهین کند و یا با همان قصد و علم به ادیان الهی مصرح در قانون اساسی دشنام صریح دهد، چنانچه مشمول حد نباشد و منجر به تفرقه یا خشونت و یا تنش شده باشد، به حبس یا جزای نقدی درجه پنج یا یکی از آن دو محکوم و در غیر این صورت به حبس یا جزای نقدی درجه شش و یا یکی از آن دو محکوم می‌شود.
تبصره: چنانچه جرم موضوع این ماده در قالب گروه مجرمانه سازمان‌یافته ارتکاب یابد و یا از سوی مأموران یا مستخدمان دولتی یا عمومی در حین انجام وظیفه یا به مناسبت آن واقع شود و یا از طریق نطق در مجامع عمومی یا با استفاده از ابزارهای ارتباطی در فضای واقعی یا مجازی منتشر شود، مجازات مقرر به میزان یک درجه تشدید می‌شود.
۳- آیا توهین جرم قابل گذشت می باشد؟ درحال حاضر چه مجازاتی برای جرم توهین در نظر گرفته شده است؟

توهین جرمی قابل گذشت است یعنی برای شروع به تعقیب توسط مقام تحقیق یا دادسرا نیاز به اعلام جرم و شکایت شاکی داریم و باگذشت و اعلام رضایت وی رسیدگی به این جرم خاتمه می یابد، مجازات جرم توهین به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، به جزای نقدی درجه ۶ یعنی پرداخت بیست میلیون تا هشتاد میلیون ریال توسط محکوم ،به نفع دولت تغییر پیدا کرده است.
فراموش نکنید در صورتیکه کلمات وهن آور مشمول عنوان قذف گردد مجازات آن به مراتب سنگین تر می باشد. لذا سعی داریم در مطلبی به طور مفصل در خصوص جرم قذف ، شرایط تحقق و مجازات آن صحبت کنیم .

آخرین ویرایش در یکشنبه, 17 بهمن 1400 08:33
تماس با ما