الزام به اخذ پایان کار
الزام به اخذ پایان کار
دعوای الزام به اخذ پایان کار، در موارد عدم انجام تعهدات از سوی فروشنده طرح می شود. یکی از الزامات تنظیم سند رسمی آپارتمان، پس از اتمام عملیات ساختمانی، اخذ پایان کار از شهرداری محل وقوع ملک است.
شرایط قانونی اخذ پایان کار
همان طور که می دانید برای شروع و احداث یک ساختمان، اولین قدم، اخذ مجوزهای لازم و پروانه ساختمانی است. پس از اینکه عملیات ساختمانی به پایان می رسد، با تقاضای مالک یا وکیل قانونی وی، شهرداری باید ضمن بررسی شناسنامه فنی و ملکی ساختمان، گواهی پایان کار را صادر نماید. باید توجه نمود که شهرداری در صورتی گواهی پایان کار را صادر می نماید، که عملیات ساختمانی مورد تایید آن باشد. بنابراین، اگر ساختمان خلافی یا بدهی داشته باشد شهرداری نمی تواند گواهی پایان کار را صادر کند. همچنین اخذ گواهی پایان کار پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی ساختمان که توسط سازمان نظام مهندسی صادر می شود، امکان پذیر است.
پس از ثبت تقاضای مالک در خصوص اخذ پایان کار و ارائه ی مدارک پایان کار به شهرداری، کارشناسان دفتر فنی و شهرسازی شهرداری محل وقوع ملک، از اتمام عملیات ساختمانی بازدید می نمایند و در صورتی که پایان یافتن عملیات ساختمانی را تایید نکنند امکان اخذ پایان کار وجود ندارد. بنابراین تایید کارشناسان شهرداری جهت اخذ پایان کار امری لازم است. اصولا تمامی هزینه های اخذ گواهی پایان کار بر عهده ی سازنده ساختمان است مگر آنکه بین مالک و سازنده شرایط دیگری توافق شده باشد.
گواهی پایان کار، از مهم ترین مدارک یک ساختمان است که در آن کاربری ملک مشخص می شود. اگر ملکی که برای آن اخذ پایان کار درخواست شده است، دارای خلافی باشد، بر اساس کمیسیون ماده 100 شهرداری، مشمول جریمه خواهد شد. پس از صدور رای از سوی کمیسیون ماده 100 شهرداری، مبنی بر جریمه، دو حالت دارد. یا مالک جریمه ی تعیین شده را پرداخت می نماید که در این صورت اخذ پایان کار و یا تمدید پروانه ساختمان امکان پذیر خواهد بود. یا اینکه مالک جریمه را پرداخت نمی کند که در این حالت پرونده ی مذکور به کمیسیون تجدید نظر ماده 100 ارجاع داده می شود و کمیسیون می تواند رای به تخریب ساختمان را صادر نماید.مرجع اعتراض به رای قطعی کمیسیون ماده 100 شهرداری و تجدید نظر، دیوان عدالت اداری می باشد. اگر دیوان عدالت اداری، رای به نقض تصمیم کمیسیون ماده 100 شهرداری صادر ننماید، در این صورت اگر ظرف مدت 2 ماه قلع بنا انجام نشود شهرداری مستقیما جهت قلع بنای ساختمان اقدامات لازم را انجام و هزینه ها را از مالک دریافت می نماید.
باید توجه داشت که فروش یکی از واحدهای ساختمان قبل از اخذ پایان کار، امکان پذیر است و منع قانونی ندارد. اما فروشنده می بایست مهلتی را برای تنظیم سند و پایان کار تعیین نماید که اگر در مهلت تعیین شده پایان کار اخذ نشد، ضرر و زیان ناشی از تاخیر در اجرای تعهد قابل مطالبه باشد.
همچنین اگر یک واحد ساختمانی توقیف شده باشد، باز هم اخذ پایان کار توسط سازنده امکان پذیر است و توقیف ملک با اخذ پایان کار تداخلی نمی یابد زیرا در این راستا الزام قانونی برای آزاد بودن ملک وجود ندارد.
دادخواست الزام به اخذ پایان کار
در صورتی که سازنده پس از پایان عملیات ساختمانی،گواهی پایان کار را اخذ ننماید و تعهدات قید شده در قرارداد را به هر نحوی اجرا نکند، مالک می تواند الزام به اخذ پایان کار را از طریق مراجع قضایی بخواهد و همچنین می تواند خسارت تاخیر در ایفای تعهد را نیز مطالبه کند. بنابراین دادخواست الزام به اخذ پایان کار توسط مالک و یا نماینده قانونی وی امکان پذیر است.
دادگاه صالح جهت طرح دعوی الزام به اخذ پایان کار
دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای الزام سازنده به اخذ پایان کار دادگاه محل وقوع ملکی که پایان کار آن درخواست شده، می باشد و هزینه دادرسی دعوای الزام به اخذ پایان کار مطابق هزینه دادرسی دعاوی غیرمالی است.
انتقال سند ملکی قبل از اخذ پایان کار
قبل از اخذ پایان کار، امکان انتقال سند ملکی وجود ندارد زیرا هم اکنون انتقال سند ملکی و انتقال مالکیت به شخص دیگر، نیاز به رعایت تشریفات قانونی خاص دارد مانند اخذ استعلام از دارایی، اداره ثبت، شهرداری و همچنین استعلام پایان کار ساختمان.
مدارک لازم جهت طرح دعوی الزام به اخذ پایان کار
مدارک شناسایی مانند کارت ملی و شناسنامه.
ارائه مدارک مستند یا قولنامه و قرارداد که توافقات طرفین را مشخص می نماید.
کپی قرارداد مشارکت در ساخت که وکالت کاری سازنده در آن قید شده باشد.
نظر کارشناسان شهرداری مبنی بر اتمام عملیات ساختمانی.
در صورت لزوم شهادت شهود و تحقیقات محلی
سایر دلایل و مستندات